Chili con carne – et festmåltid med bid

Blandt de danske retter, som er blevet til ved inspiration fra fremmede himmelstrøg, er den populære Chili con Carne. Chili con Carne er oprindeligt et sydamerikansk fænomen – på de breddegrader er det helt normalt at spise meget kraftigt krydret mad i varmen, da det giver et vist ”gennemtræk”, samtidig med at de stærke krydderier sætter forbrændingen i vejret. Dermed øges sved produktionen, og kroppen nedkøles på naturlig vis.

Chili con Carne – retten som kan varieres efter enhver smag

Den danske variation over temaet Chili con Carne er dog sjældent nær så heftigt krydret som den oprindelige. Vi har dog bevaret grundbestanddelene oksekød og bønner, og så kan mængden af chili og hvidløg varieres efter behov. Har man børn i huset, bør mængden modereres, da børns smagsløg som oftest ikke kan håndtere de stærke smagsnuancer.

Chili con Carne – den idéelle ”skrub-af-mad”

Skal du holde fest, og mangler du en idé til en nem og billig natmad, er Chili con Carne et virkelig godt bud. Chili con Carne kan laves flere dage i forvejen, og holder sig fint i køleskab – faktisk bliver den lækre og smagfulde ret blot endnu mere lækker og smagfuld af at få lov at trække et døgns tid. Har du ikke plads til den store gryde i dit køleskab, kan den gennemkogte Chili con Carne godt stå på komfuret i sin gryde under tætsluttende låg, så længe du søger for, at den bliver varmet godt igennem inden servering.

Når klokken så nærmer sig et tidspunkt, hvor du egentlig helst ser, at dine gæster drager hver til sit, tænder du op under gryden og serverer din Chili con Carne – evt. i selskab med lunt flûte, nachos eller taco skaller samt creme fraiche. Den tunge og mættende ret skal nok sætte dine gæsters aktivitetsniveau betydeligt ned, og give dem mod på at tage turen hjemad.

Find den fulde opskrift på Chili con Carne på dk-kogebogen.dk